Бизнес 101: Успешни бизнес преговори

1. Създайте взаимоотношения и спечелете доверие

Не можете да се подготвите за преговори без да създадете връзка със събеседника, все пак кой ще ви признае какво наистина иска ако не сте в добри отношения? Запомнете, че вашата цел е да разберете тяхната цел. Имайте предвид, че истинските преговори отнемат време и изискват дисциплина. Трябва да опознаете събеседника си, за да разгадаете гледната точка и тактиката му.

2. Разберете точно от какво се интересува събеседникът ви

Преди да предлагате каквото и да е решение трябва да изслушате не само какво иска събеседника, но най-вече защо го иска. Когато взаимно изясните интересите си, започвате да предлагате изобретателни решения, които работят. Ако не бъдете изобретателни, най-вероятно ще се придържате към консервативния начин за решаване на проблеми, който най-често оставя една от страните силно незадоволена.

3. Кога да отстъпите?

Преди срещата за преговори да се състои, вие трябва да сте решили точно кога (при какви цени или условия) да отстъпите, защото ако не установите тази граница и я прескочите, връщането назад може да е много трудно. Опознавайки предварително съперника, ще имате основна представа за това какви са неговите граници и кога двете страни са готови да отстъпят. Така ще стигнете до ключа – какво се иска от споразумението.

4. Какво да правите, ако разговорът не върви добре?

Едно от най-големите препятствия при преговорите е, когато една от страните се засегне. Ако преговорите излязат извън контрол, вие трябва да ги върнете обратно. Ако разговорът не върви гладко и се бави, трябва да намерите начин да го придвижите. Каквото и да правите, бъдете скромни, защото без значение в каква ситуация е изпаднал, човек винаги иска да бъде разбиран.

Без значение с кой преговаряте, основата на преговорите е една и съща – опознайте събеседника си, поставете се на негово място и бъдете изобретателни във Вашите предложения, така че резултатът от срещата да бъде задоволителен и дълготраен.