Бизнес 101: Как и кога да растем

Хората питат: “Колко е голяма фирмата ти?”. Дребнав въпрос, на който обаче не очакват дребен отговор. Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-внушително, професионално и могъщо звучите. Ако отговорът ви е “Над сто служителя.“ ще получите: “Ехее, браво!”. А ако сте малка фирма получавате “Аха… Е щом са достатъчно.”. Първото е комплимент, а второто е отговор от учтивост.

Защо е така? Каква е връзката между растежа на персонала и растежа на бинеса? Защо разширяването винаги е цел? Какъв е проблемът да достигнете точния размер на фирмата и да го задържите?

Чували ли сте някой да казва за Харвард или Оксфорд: “Ако се разположат в още няколко града, наемат още 500 професора и построят още общежития ще бъдат страхотни университети!”? Естествено, че не сте. Стойността на тези институции не се измерва така. Тогава защо измерваме бизнеса по този начин?

Може би правилният размер за вашият бизнес е пет човека. Може би е четиридесет. Може би е двеста. Или пък сте само Вие и Вашият лаптоп… Не си правете планове за това колко трябва да растете с времето. Растете бавно и ще видите колко е “достатъчно” – преждевременното наемане на хора е довело много компании до смъртта им. Избягвайте големи стъпки на растеж, за да не прескочите идеалния си размер.

Забелязали ли сте, че малките бизнеси си мечтаят да бъдат по-големи, но големите пък мечтаят да бъдат по-пъргави и гъвкави? Запомнете, че веднъж разрастнете ли се е невъзможно да се върнете назад без да уволнявате служители, накърнявате достойнства, и без да промените целият начин, по който правите бизнес.

Под “разрастване” нямаме предвид само за броя на вашите служители, а и разходи, наем, IT инфраструктура, мебели и др. Тези неща няма да ви сполетят случайно. Вие решавате дали да се захванете с тях. И ако се захванете, ще се сблъскате и с нови главоболия. Бизнесът ви ще стане по-труден и стресиращ за управление. Не бъдете резервирани към малкия бизнес. Всеки, който управлява устойчив и печеливш бизнес, независимо малък или голям, трябва да се гордее.